De houdbaarheid van beautyproducten

Beauty- en skincare producten, vaak heb je er stiekem best veel in de kast staan. Maar let op; ook verzorgingsproducten voor je huid blijven niet voor altijd goed en hebben een bepaalde houdbaarheid. Dus gebruik ze lekker en laat ze niet ongebruikt staan. Maar hoe lang kun je een beautyproduct bewaren? En hoe kun je weten dat een crème of ander huidverzorgingsproduct niet meer goed is? Ik leg het je uit in dit artikel!

Hoe lang kun je een beautyproduct bewaren?

Verzorgingsproducten hebben niet - zoals bijvoorbeeld voedsel - een houdbaarheidsdatum. Na opening van een verzorgingsproduct is het product echter maar een bepaalde tijd houdbaar.

Waar vind je de houdbaarheidsdatum van een product?

Hoe lang een beautyproduct na openen nog houdbaar is, staat aangegeven op de achterkant van de  verpakking. Op de achterkant, meestal naast of onder de ingrediëntenlijst, staat een icoontje van een potje met een open deksel met hierin een getal. Dit getal geeft aan hoeveel maanden het product na openen nog houdbaar is. Staat er bijvoorbeeld 6 M, dan betekent dit dat je het product na openen nog 6 maanden kunt bewaren en gebruiken.

Tip; schrijf de datum op een product als je het opent of plak er een klein stickertje met de datum op. Zo weet je wanneer je het product hebt geopend en kun je in de gaten houden of de houdbaarheid nog niet verstreken is.

Wat als de houdbaarheid van een beautyproduct voorbij is?

Als de houdbaarheidsdatum verstreken is, wil dat zeggen dat de kwaliteit van de  werkzame stoffen in het product in kwaliteit kan afnemen. Dit is bij huidverzorgingsproducten zoals een masker jammer maar niet  altijd direct heel erg of gevaarlijk. Bij bijvoorbeeld zonnebrandproducten kan dit wel een probleem zijn, omdat je dan (eerder) kunt verbranden.

Sommige skincare producten kunnen na het verkopen van de houdbaarheid zelfs bederven. Pas hier wel goed mee op, want als een product bedorven is, kun je bijvoorbeeld huidirritatie krijgen. Vaak (maar niet altijd) zie je het als een product bedorven is. Het ruikt dan bijvoorbeeld anders of het ziet er waterig of korrelig uit.

Hoe voorkom ik dat mijn huidverzorgingsproduct snel bederft?

Hygiëne is het codewoord. Draai de dop van tubes altijd goed vast zodat er minder lucht bij komt. Gebruik je een dagcrème of ander huidverzorgingsproduct uit een pot? Haal het product dan niet met je vingers uit de pot maar met een schoon spateltje of lepeltje.

Tip; Gebruik niet te veel beautyproducten door elkaar. Zorg dat je een huidverzorgingsroutine samenstelt en voor elke stap één product op voorraad hebt. Open pas een nieuw product, als het oude product op is.

Wil je meer lezen over het samenstellen van een huidverzorgingsroutine? Lees dan eens dit artikel.

Leuk dat deze blog tot het einde hebt gelezen! Vond je het interessant en waardevol om te lezen? Laat dan een reactie achter of deel het met andere beautylovers die bewust leven!

Liefs, Ellen

houdbaarheid verzorgingsproducten

Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter