Deze stoffen en ingrediënten moet je vermijden in verzorgingsproducten

Welke stoffen en ingrediënten moet je vermijden in cosmetica?

In veel (huid)verzorgingsproducten zitten ingrediënten die helaas niet zo goed zijn voor je huid en gezondheid. Op het eerste oog lijken ze je huid lekker zacht en glad te maken, maar op lange termijn kunnen bepaalde stoffen schadelijk zijn voor je. Gelukkig zijn er ook veel merken die deze schadelijke ingrediënten links laten liggen en betere alternatieven gebruiken.

Om ingrediënten die je liever wilt vermijden in verzorgingsproducten te herkennen, moet je de ingrediëntenlijst doorlezen. Ik kan me voorstellen dat als je op de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten kijkt, je door de bomen het bos niet meer ziet. Al die moeilijke en ingewikkelde benamingen... Ik help je graag een handje! Hieronder een aantal schadelijke stoffen die vaak voorkomen in beautyproducten en die je vrij eenvoudig kunt herkennen

Minerale olien
Vaseline, parrafine, petroleum of petrolatum; dit zijn allemaal restproducten van bewerkte aardolie. Het goedje is populair in lippenbalsems en babyverzorgingsproducten omdat het de huid zacht maakt. Het legt een laagje op de bovenste huidlaag waardoor vocht wordt vastgehouden maar heeft verder geen werkzame stoffen die iets voor de onderliggende huid doen. De huid wordt als het ware afgesloten, kan uitdrogen en er kunnen mee-eters ontstaan. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die geen minerale oliën bevatten, zoals de lipbalm van Loveli.

SLS
SLS oftewel Sodium lauryl sulfate / sodium laureth sulfate is een aggressief reinigingsmiddel. Het wordt vaak gebruikt in shampoo of douchegel om het flink te laten schuimen. Het stript je (hoofd)huid van de natuurlijke oliën en talg waardoor de huid uitdroogt en geïrriteerd kan raken. Bij veel mensen ontstaat roos ook door sls in shampoo. Wil je hier van af en een shampoo zonder sls gebruiken? Dan zijn de natuurlijke shampoobars van Beesha een aanrader.

Parabenen
Parabenen zijn conserveringsmiddelen en worden toegevoegd aan cosmetica om het langer houdbaar te maken. Parabenen hebben een verstorend effect op de hormoonhuishouding. Een echte no-go in je beautyproducten dus! Je herkent dit slechte stofje vrij eenvoudig op de ingrediëntenlijst. Het eindigt op -parabeen. Enkele soorten parabenen zijn gelukkig al verboden en gelukkig zijn steeds meer producten vrij van parabenen.

Aluminium
In veel deodorants zit de omstreden stof aluminium. Er zijn steeds meer studies waarin aluminium in verband wordt gebracht met het ontstaan van bepaalde ziektes zoals Alzheimer en (borstkanker). In dit artikel lees je waarom je beter een deodorant zonder aluminium kan gebruiken. Een goede deo zonder schadelijke stoffen is die van Loveli.

Bepaalde soorten alcohol
Alcohol wordt in verzorgingsproducten gebruikt als oplosmiddel voor andere ingrediënten en zorgt ervoor dat het product sneller opdroogt. Sommige soorten alcohol zijn veilig, zoals cetyl alcohol en stearyl alcohol. Alcohol denat, ethanol, ethyl alcohol, isopropyl, isopropanol en propyl alcohol drogen de huid uit en kun je beter vermijden.

Chemische zonnefilter
Veel synthetische zonnefilters blijken hormoon verstorende eigenschappen te hebben en kunnen zorgen voor huidirritatie en zonneallergie. De volgende stoffen wil je liever niet in je zonnebrand hebben: Benzophenone-3 / Oxybenzone, Octinoxate, Ethylhexyl Methoxycinnamate / octinoxate / octylmethoxycinnamate, Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate). Gebruik liever een natuurlijke (niet-nano) zonnebrandcrème zoals die van Loveli.

(Micro)plastics
In heel veel verzorgingsproducten zitten minuscule stukjes plastic. Ze worden vaak toegevoegd als (goedkoop) opvulmateriaal. Dat wil jij toch niet op je huid smeren? Daarnaast zijn microplastics ook nog eens super slecht voor het milieu. Gebruik daarom liever natuurlijke producten zonder microplastics. (Micro)plastics herken je vaak aan de termen acryl of poly in de benaming. In deze blog lees je er meer over.

Vond je deze blog interessant en waardevol om te lezen? Laat dan een reactie achter of deel het met andere beautylovers die bewust leven!

Liefs, Ellen


Ouder bericht


  • Karin op

    Super duidelijk en overzichtelijk! Bedankt voor deze toffe samenvatting


Laat een reactie achter