Microplastics in beautyproducten

Plasticvrije verzorgingsproducten en cosmetica

Wist jij dat er in veel beautyproducten microplastic zit? Met trots kan ik je melden dat de producten in de webshop van Green Rose Beauty GÉÉN microplastics bevatten. Ik wist al dat de producten van Dr Botanicals, Loveli, Earth Elements en PuroBio natuurlijk zijn dus had er alle vertrouwen in maar ik checkte dit ter bevestiging met de app van #beatthemicrobead. Hiermee kun je eenvoudig de ingrediëntenlijst van je beautyproduct scannen en zo controleren of je product microplastic bevat.

Wat zijn microplastics?

In heel veel verzorgingsproducten zitten minuscule stukjes plastic. De voornaamste reden waarom er microplastics in beauty- en verzorgingsproducten zit, is omdat het als (goedkoop) opvulmateriaal gebruikt wordt. Deze microplastics, die je met het blote oog niet of nauwelijks kunt zien, komen via ons doucheputje in het rioolstelsel terecht. Ze zijn zo klein dat ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen glippen en in rivieren en oceanen terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plasticsoep. Zeedieren krijgen microplastics binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en daarom slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid.

'Beat the Microbead' is een campagne van de Plastic Soup Foundation met als doel het voorkomen dat microplastics in het milieu en onze leefomgeving terecht komen. Ze sporen producenten aan om geen microplastics in hun producten te stoppen en sporen consumenten aan om geen producten te met microplastics te kopen of te gebruiken. Wil jij hier meer over weten? Bekijk dan de website www.beatthemicrobead.org.

Zit er microplastic in jouw beauty- of  verzorgingsproduct?

Of er microplastics in jouw product zitten, is niet zo heel gemakkelijk te herkennen. In de ingrediëntenlijst staat niet letterlijk het woord ‘microplastic’. Waar je op kunt letten zijn de meest voorkomende microplastics. Dit zijn Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polymethyl methacrylate (PMMA), Nylon (PA), Polyurethane, and Acrylates Copolymer. Er zijn wel 500 ingrediënten die microplastics bevatten. Een volledige lijst van ingrediënten die microplastics bevatten, kun je vinden op de website van Beat The Microbead. Of download de app beatthemicrobead. Hiermee kun je heel eenvoudig de ingrediëntenlijst van een product scannen. De app geeft aan of er microplastics in jouw product zitten en zo ja welke.

Hopelijk worden op deze manier steeds meer mensen zich bewust van microplastics in beautyproducten en de schadelijke effecten hiervan. En wordt cosmetica zonder microplastics eerder de regel dan uitzondering.

Wil je meer weten over een milieuvriendelijke en duurzame beautyroutine? Lees dan ook eens mijn blog ‘Tips voor een milieuvriendelijke en duurzame beautyroutine’.

Leuk dat deze blog tot het einde hebt gelezen! Vond je het interessant en waardevol om te lezen? Laat dan een reactie achter of deel het met andere beautylovers die bewust leven!

Liefs, Ellen


Ouder bericht Nieuwer bericht


  • Nathalie op

    Ik ben altijd al heel erg bewust bezig om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Goed dat je anderen ook bewust maakt, dat dit ook in beauty producten kan zitten, dat wist ik niet.

  • Minke op

    Heel goed om hier bewust van te worden! Dank je voor de blog en de link om te checken! :)


Laat een reactie achter