Zonnebaden, wie houdt er niet van? De zon geeft je warmte, energie en helpt bij belangrijke lichaamsprocessen zoals de aanmaak van vitamine D. Toch kan teveel blootstelling aan zonlicht schadelijk zijn voor je huid. Natuurlijk zonlicht kan huidveroudering en verbranding veroorzaken en speelt een grote rol bij het krijgen van huidkanker. Daarom is het erg belangrijk je huid te beschermen met een goede zonnefilter!
Maar let jij er op wat voor zonnebrandcrème je op je huid smeert? Is jouw product wel goed voor je huid en voor het milieu? Of bevat het merk wat jij gebruikt misschien stofjes die niet zo lief zijn voor je gezondheid en voor de natuur?
Zonnebrandcrèmes zijn grofweg in te delen in twee categorieën. 1. Chemische zonnebrandcrèmes; deze bevatten synthetische zonnefilters die doordringen in de huid en daar de straling omzetten in warmte. 2. Natuurlijke zonnecrèmes; deze bevatten minerale zonnefilters die een laagje op de huid leggen en zo als een soort spiegel werken tegen de UV-straling. In deze blog leg ik uit wat de verschillen zijn en waarom je beter natuurlijke zonbescherming kunt gebruiken.
De nadelen van chemische zonnebrand voor je gezondheid
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar zonnefilters. Veel synthetische zonnefilters blijken hormoon verstorende eigenschappen te hebben en kunnen zorgen voor huidirritatie en zonneallergie. Omdat deze stoffen doordringen in je huid zijn ze vaak weken later nog terug te vinden in je bloed en zelfs in moedermelk. Chemische zonnebrand is dus niet zo goed voor je gezondheid… De volgende stoffen worden vaak als schadelijk genoemd in onderzoeken en wil je dus liever niet in je zonnebrand hebben:
- Benzophenone-3 /Oxybenzone, Octinoxate
- Ethylhexyl Methoxycinnamate / octinoxate / octylmethoxycinnamate
- Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
Wil je graag voor natuurlijke zonbescherming kiezen, let hier dan op bij de aanschaf van een zonneproduct en lees de etiketten!
De nadelen van chemische zonnebrand voor het milieu
De laatste jaren wordt ook steeds meer bekend dat synthetische zonnebrandcrèmes schadelijke effecten kunnen hebben op het zeeleven. Het is niet voor niets dat in steeds meer gebieden en stranden (chemische) zonnebrand verboden wordt. Zeedieren zoals vissen, algen en dolfijnen hebben last van de schadelijke stoffen uit zonnebrand die in het water terecht komen. Sommige UV-filters worden opgenomen door koraal, waardoor UV-licht geabsorbeerd wordt door het koraal en het koraal zelfs binnen een paar uur verbleekt. Ook als je je zonnebrandcrème thuis afspoelt, kunnen nano-deeltjes via het rioolwater in zee belanden. Zonnefilters die slecht zijn voor het koraal zijn oxybenzone en octinoxate.
De voordelen van een natuurlijke zonnebrandcrème
Zoals ik eerder in deze blog al vertelde, leggen natuurlijke zonnebrandcrèmes een laagje op de huid en werken zo als een soort spiegel tegen de UV-straling. De beschermende stof tegen UV-A en UV-B staling in meeste natuurlijke zonnebrandcrèmes is zinkoxide. Een goede natuurlijke zonnebrandcrème is die van Loveli.
Maar wat is zinkoxide dan eigenlijk precies?
Zinkoxide is een minerale filter. Het veroorzaakt zelden een allergische reactie. Zinkoxide is tevens een breedspectrum filter. Dat wil zeggen dat het zowel tegen UV-B- als UV-A-straling beschermt. Zinkoxide heeft echter ook een nadeel, het laat een witte waas op de huid achter. Je moet dan goed smeren om deze waas weg te krijgen. Om dit te voorkomen, worden de zinkoxide mineralen soms verkleind, dit worden nano-deeltjes genoemd. Nano-deeltjes zijn echter slecht voor het milieu omdat ze lastiger uit het water te filteren zijn. Niet-nano zinkoxide wordt daarom door experts bestempeld als meest vriendelijke UV-filter voor het zeeleven en koraal. Om de zonnebrandcrème beter smeerbaar te maken, worden er andere natuurlijke ingrediënten zoals oliën gebruikt. Sommige oliën bevatten van zichzelf al een zonnefilter, zoals frambozenolie en tarwekiemolie. Nog een voordeel van natuurlijke zonnebrandcrème op basis van zinkoxide; het werkt direct! Je hebt dus geen half uur inwerktijd nodig, zoals bij chemische zonnebrandcrèmes.
Leuk dat deze blog tot het einde hebt gelezen! Vond je het interessant en waardevol om te lezen? Laat dan een reactie achter of deel het met andere beautylovers die bewust leven!
Liefs, Ellen