De houdbaarheid van beautyproducten

Waar vind je de houdbaarheidsdatum van een product?

Hoe lang een beautyproduct na openen nog houdbaar is, staat aangegeven op de achterkant van de  verpakking. Op de achterkant, meestal naast of onder de ingrediëntenlijst, staat een icoontje van een potje met een open deksel met hierin een getal. Dit getal geeft aan hoeveel maanden het product na openen nog houdbaar is. Staat er bijvoorbeeld 6 M, dan betekent dit dat je het product na openen nog 6 maanden kunt bewaren en gebruiken.

Wat als de houdbaarheidsdatum van een beautyproduct verstreken  is?

Als de houdbaarheidsdatum verstreken is, wil dat zeggen dat de kwaliteit van de  werkzame stoffen in het product in kwaliteit kan afnemen. Dit is bij huidverzorgingsproducten zoals een masker jammer maar niet  altijd direct heel erg of gevaarlijk. Bij bijvoorbeeld zonnebrandproducten kan dit wel een probleem zijn, omdat je dan (eerder) kunt verbranden.

Sommige skincare producten kunnen na het verkopen van de houdbaarheid zelfs bederven. Pas hier wel goed mee op, want als een product bedorven is, kun je bijvoorbeeld huidirritatie krijgen. Vaak (maar niet altijd) zie je het als een product bedorven is. Het ruikt dan bijvoorbeeld anders of het ziet er waterig of korrelig uit.

Hoe voorkom ik dat mijn huidverzorgingsproduct snel bederft?

Hygiëne is het codewoord. Draai de dop van tubes altijd goed vast zodat er minder lucht bij komt. Gebruik je een dagcrème of ander huidverzorgingsproduct uit een pot? Haal het product dan niet met je vingers uit de pot maar met een schoon spateltje of lepeltje.

 

houdbaarheid verzorgingsproducten