Wat is een exfoliant en wat is het exfoliëren van de huid?

Wat is het exfoliëren van de huid?

Het exfoliëren van de huid betekent dat je de huid ontdoet van dode huidcellen. Als dode huidcellen zich opstapelen, kan de huid een doffe teint krijgen of kunnen er vlekjes ontstaan. Je kunt de huid dan een peeling geven met bijvoorbeeld een gezichtsscrub. Het product wat je hiervoor gebruikt heet een exfoliant of in het Engels een exfoliator. Dode huidcellen worden verwijderd en de doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor de huid een mooie ‘glow’ zal krijgen.

Wat doet een exfoliant?

Een exfoliant verwijdert dode huidcellen en brengt daarmee de volgende voordelen voor de huid:

  • laat een doffe huid weer stralen
  • werkt egaliserend bij oneffenheden
  • maakt de huid zachter en gladder
  • vermindert de zichtbaarheid van rimpels
  • ontstopt verstopte poriën

Hoe gebruik je een exfoliant?

Er zijn verschillende manieren waarop je je huid een peeling kunt geven. Zelf kun je je huid in je eigen badkamer eenvoudig en veilig foliëren met een gezichtsscrub. Masseer een kleine hoeveelheid met ronddraaiende bewegingen op de natte huid. Laat het product een paar minuten inwerken en spoel af met warm water.

Als je net begint met het exfoliëren van je huid, begin dan rustig en met een mild product. Een tinteling of rozige gloed is niet erg. Als je huid echter prikt of erg rood wordt, is het product niet geschikt voor jou. Als je een zeer gevoelige huid of rosacea hebt, kun je beter niet exfoliëren of overleggen met een specialist. Bij ernstigere huidproblemen kun je ook bij een dermatoloog terecht voor een fruitpeeling of microdermabrasie.