Wat is micellair water?

Micellair water is een reinigingsproduct. Je gebruikt het om make-up van het gezicht te verwijderen en om vuil van de huid te verwijderen. In het flesje lijkt micellair water eigenlijk gewoon op kraanwater, maar dat is het natuurlijk niet. Micellair water wordt ook wel een micellaire oplossing of reinigingswater genoemd.

Wat doet micellair water?

Uitleggen wat micellair water precies is, is een ingewikkeld en scheikundig verhaal. Het product bestaat uit water met daarin micellen. Er zitten ook zogeheten surfactanten in. Andere benamingen voor surfactanten zijn ‘detergent’ en ‘oppervlakte-actieve stof’. Een belangrijk kenmerk van een surfactant is dat het opgebouwd is uit twee delen, namelijk uit een hydrofiel kopje en een lipofiel staartje. Het hydrofiel kopje voelt zich aangetrokken tot water (‘hydro’ staat voor ‘water’ en ‘fiel’ staat voor ‘houden van’) en het lipofiel staartje voelt zich juist aangetrokken tot vet (‘lipo’ staat voor ‘vet’ en ‘fiel’ voor ‘houden van’). Hydrofiel en lipofiel zijn dus elkaars tegenpolen. Je kunt bijvoorbeeld geen water met olie (vet) mengen. Wanneer we dit op de huid betrekken, betekent dit ook dat je je huid niet goed kunt reinigen met alleen water. Hiermee slaag je er niet in om bijvoorbeeld overtollige talg (vet) of make-up producten op oliebasis van je gezicht te wassen. Wil je je gezicht echt grondig reinigen, dan heb je een product nodig met surfactanten. Wanneer je voldoende surfactanten aan water toevoegt vormen ze clustertjes; zie dit voor je als ronde bolletjes waarbij de lipofiele staartjes naar elkaar toe naar binnen wijzen en waarbij de hydrofiele kopjes naar buiten wijzen. De lipofiele staartjes beschermen zich op deze manier tegen het water. Een dergelijk clustertje noemen we een ‘micel’. Olie en water kunnen niet met elkaar mengen, maar doordat erop deze manier een micel wordt gevormd, wordt dit probleem overwonnen. Micellair water betekent dus dat er olie zit in een waterige oplossing. In micellair water voor gezichtsreiniging zitten milde surfactanten, die vaak ook goed worden verdragen door de zeer gevoelige huid. Vaak worden er ook hydraterende, kalmerende en verzorgende ingrediënten aan micellair water toegevoegd

Waarom micellair water gebruiken?

Door de micellen kan er met micellair water veel vuil worden opgenomen en van het gezicht afgehaald worden, waardoor er een schonere huid achterblijft. Ook bevat micellair water geen (of maar een hele kleine hoeveelheid) alcohol, waardoor je het product makkelijk voor alle delen van je gezicht kunt gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld geen apart product nodig om je ogen zonder irritatie te kunnen reinigen.

Hoe gebruik je micellair water?

Micellair water kan het best gebruikt worden met een (herbruikbaar) wattenschijfje, waarmee het gezicht en de ogen afgenomen worden.