Natuurlijke deodorant zonder schadelijke stoffen

Zweten… ik denk dat er weinig mensen zijn die zweten fijn vinden maar zweten doe je niet voor niets. Zweten is goed voor je, want je lichaam koelt daarmee af en ontdoet zich zo van afvalstoffen die je graag uít je lichaam wilt hebben. Maar niemand houdt van die vervelende zweetgeur. Daarom gebruikt 95% van de volwassen mensen deodorant. De laatste jaren is er  echter steeds meer discussie en onderzoek naar omstreden stoffen in deodorants. Er is nog niet voldoende bewijs om harde conclusies te kunnen trekken maar toch is het slim om een natuurlijke deodorant zonder (mogelijk) schadelijke stoffen te gebruiken.

Redenen waarom je beter natuurlijke deodorant kunt gebruiken

In veel deodorants zit de omstreden stof aluminium. De reden dat er aluminium in deodorant zit, is dat aluminium een blokkade vormt tegen zweet. Deo's met aluminium sluiten je zweetklieren af en daardoor zweet je minder onder je oksels. Ik ben zelf natuurlijk geen wetenschapper dus ik wil geen harde uitspraken doen maar er zijn blijkbaar steeds meer studies waarin aluminium in verband wordt gebracht met het ontstaan van bepaalde ziektes. Aluminium wordt opgenomen door de klieren in je oksels. Aangezien je lichaam niet weet wat het met aluminium moet doen, wordt het niet afgebroken, maar opgeslagen in je lichaam. En dat kan consequenties hebben. Zo zou het het risico op borstkanker vergroten en zou is aluminium ook een neurotoxic zijn die Alzheimer kan veroorzaken. In steeds meer wetenschappelijke onderzoeken wordt genoemd dat giftige metalen hersenweefsel kunnen beschadigen en aluminium zou daarin de grootste boosdoener zijn. Zoals ik al noemde is er nog wetenschappelijk debat over, maar als er ook goede deo’s zijn zonder deze (mogelijk) schadelijke stoffen gebruik ik deze persoonlijk toch liever!

Wist je dat aluminium ook de veroorzaker is van gele vlekken in je kleding? Aluminium geeft een chemische reactie als het in contact komt met zweet en katoen. En dat geeft die vervelende gele vlekken die je er met wassen niet uit krijgt.

Veel deo-producenten gebruiken parabenen als conserveermiddel. Over parabenen heb je vast ook wel waarschuwingen voorbij zien komen. Er wordt gezegd dat parabenen het hormoon oestrogeen imiteren en dat chemicaliën die hormonen imiteren de kans op borstkanker kunnen verhogen, zelfs in kleine hoeveelheden. Het punt is namelijk dat parabenen in heel veel producten zitten. En dat je die producten dag in, dag uit gebruikt, je leven lang.

Veel deo’s bevatten daarnaast vooral veel alcohol en parfum die de zweetgeur proberen te maskeren. Maar of dat nou zo goed werkt en of dat nou zo gezond voor je is?

Spuitbussen deodorant bevatten tevens drijfgassen, die slecht zijn voor het milieu.

Wat is natuurlijke deodorant en hoe werkt het tegen zweten?

Zweet gaat pas stinken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. En dat is wat je wilt voorkomen. Daarom zijn er nu deodorants op de markt, bijvoorbeeld van het merk Loveli, die een natuurlijke oplossing tegen zweten hebben; natriumbicarbonaat oftewel baking soda. Maar wat doet zuiveringszout precies? Het zweet wordt door het zuiveringszout meteen geneutraliseerd als het via je zweetklieren je huid bereikt. De pH-waarde van je huid wordt omhoog gebracht zodat de bacteriën op je huid er niet kunnen leven. Geen bacteriën = geen nare geurtjes.  

Naast zuiveringszout bevat de natuurlijke deodorant van Loveli ook zinkoxide. Zinkoxide zorgt voor extra bescherming tegen stress-zweet. Wat zink een dubbel zo sterk wapen in de strijd tegen zweetgeurtjes maakt, is dat het antibacterieel is! Er komen dus sowieso minder bacteriën op je huid die de zweetgeur kunnen veroorzaken. Deze deo beschermt je extra tegen de geur van stress- en hormoonzweet.

Als je eerder een deo met aluminium gebruikte, kan het zijn dat je tijdelijk meer gaat zweten of naar zweet gaat ruiken. Dit was bij mij persoonlijk ook zo. Bij de meeste mensen is dat na een paar dagen voorbij en ruik je helemaal niks meer. Was (of scrub) je oksels een keertje extra. En hou vol! Deze detox duurt maar even. Bij mij was er na een paar dagen geen zweetgeur meer te bekennen!

Kim Peeters schreef een review over de Loveli deo. Benieuwd? Lees de review hier!

Leuk dat deze blog tot het einde hebt gelezen! Vond je het interessant en waardevol om te lezen? Laat dan een reactie achter of deel het met andere beautylovers die bewust leven!

Liefs, Ellen

 


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter